تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۳ام فروردین ۱۴۰۰
پالایشگاه نفت یک واحد صنعتی است که در آن نفت خام به مواد مفیدتری مانند گاز مایع، نفت سفید، بنزین، گازوئیل، نفت کوره، قیر و دیگر فراوردههای نفتی تبدیل میگردد. پالایشگاه های نفت بهطور معمول واحدهای صنعتی بزرگ و پیچیدهای میباشند که در آنها توسط واحد های مختلف مسیرهای لولهکشی متعددی به هم پیوند داده شدهاند.
نفت خام
نفت بهصورت خام یا فراوری نشده خیلی مفید نیست و بهصورتی که از دل زمین بیرون آمده کاربرد چندانی ندارد. با اینکه نفت شیرین (با لزجت کم و نیز با گوگرد کم) به صورت تصفیه نشده در وسایل محرکه با قوه بخار به کار برده میشد، گازها و سایر محلولهای سبکتر آن معمولاً داخل مخزن سوخت جمع شده و باعث بروز انفجار میگردید. غیر از مورد گفته شده برای استفاده از نفت، برای تولید محصولات دیگر مانند پلاستیک، فومها و … نفت خام بهطور حتم باید در پالایش گردد. فراوردههای سوختی نفتی در گستره وسیعی از کاربردها، سوخت کشتی، سوخت جت، بنزین و بسیاری دیگر موارد استفاده میشود.
هر کدام از مواد یادشده دارای نقطه جوشی متفاوت میباشند از این رو میتوان آنها را توسط فرایند تقطیر از همدیگر جدا نمود. از آنجاییکه تقاضای زیادی برای اجزای مایع سبکتر وجود دارد از این رو در یک پالایشگاه مدرن نفتی هیدروکربنهای سنگین و اجزای گازی سبک در طی فرایندهای پیچیده و انرژی بری به مواد با ارزش تری تبدیل میشوند.
محصولات پالایشگاه
تولیدات پالایشگاه به ترتیب سبک به سنگین عبارتند از:
- گاز مایع (الپیجی)
- بنزین
- نفتا (برشی که بین بنزین و نفت سفید قرار میگیرد و خصوصیات آن ترکیبی از این دو است)
- نفت سفید و سوختهای جت مرتبط به آن
- گازوئیل (نفتگاز) و بهطور کلی سوختهای دیزل
- نفت کوره معروف به مازوت یا نفت سیاه
- روغنهای نفتی
- واکس پارافین
- آسفالت و قیر
- کُک نفتی
- گوگرد
نمونه های بالا جزئی از فرآورده ها و خروجی های پالایشگاه نفت هستند.