تاریخ آخرین بروزرسانی: ۳۰ام فروردین ۱۴۰۰
پالایشگاه موجود تبریز همچون دیگر پالایشگاههای ساخته شده در دوره قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی بوده و محصولات تولیدی آن بعضا مطابق با استاندارد روز نیست لذا براساس سیاستهای ساخت واحدهای ارتقاء کیفیت و واحدهای تبدیل نفت کوره به محصولات با ارزش افزوده بالاتر، با هدف کاهش آلایندههای زیست محیطی ، برای پالایشگاه مذکور و چند طرح پالایشگاهی دیگر طرحهای توسعه و بهبود کیفیت فرآوردههای نفتی در اواخر سال ۸۵ مصوب شد.
پس از مشخص شدن الگوی فرآیندی طرح مورد نیاز پالایشگاه تبریز در تیرماه سال ۱۳۸۶، مکاتبه اولیه با سازمان محیط زیست انجام شد و سپس با انتخاب مشاور زیست محیطی و مشاور طراحی مهندسی پایه، مطالعات و زیست محیطی به انجام رسید.
کار مطالعات مقدماتی پالایشگاه از اوایل آبان ۱۳۸۶ به «شرکت مهندسان مشاور نارگان» با مشارکت شرکت «کی.بی.سی» انگلستان داده شد و قرار بود پس از گذشت ۱۱ ماه به پایان برسد، ولی با توجه به افزایش ظرفیت پالایشگاه (از روزانه ۱۱۰ هزار بشکه به روزانه ۱۵۰ هزار بشکه)، تراکم پروژه های پالایشگاهی کشور و همچنین کمبود کشورهای صاحب دانش فنی زمان پایان مطالعات بنیادی به ۱۸ ماه افزایش یافت.
پالایشگاه شهریار
با ساخت پالایشگاه شهریار بخشی از خوراک واحد بنزین سازی پالایشگاه موجود تبریز و همچنین خوراک نفتای طرح توسعه پتروشیمی تبریز تامین خواهد شد.
این پالایشگاه با هدف تولید روزانه ۹ هزار و ۱۱۰ بشکه ال.پی.جی، دو هزار و ۷۶۳ بشکه پروپیلن، ۷۸ هزار و ۵۳۲ بشکه گازوییل، ۱۴ هزار و ۹۵۰ بشکه بنزین، ۳۳۶ تن گوگرد، ۴ هزار و ۵۰۰ بشکه آسفالت راه اندازی می شود.
واحدهای این پالایشگاه تقطیر در اتمسفر، تقطیر در خلا، گاز مایع، تصفیه نفتای سنگین، تبدیل کاتالیستی، تصفیه نفت سفید و نفت گاز، کت کراکر، تصفیه آب ترش، آمین و بازیافت گوگرد و تاریخ بهرهبرداری از آن سال 1390 اعلام شده است.
برآوردها نشان میدهد در صورتی که ساخت این واحدهای جدید پالایشگاهی به پایان برسد در مجموع یک میلیون و ۸۰ هزار بشکه نفت خام و ۴۸۰ هزار بشکه میعانات گازی به ظرفیت پالایش کشور افزوده شود و در مجموع ظرفیت پالایش نفت ایران به حدود ۳.۳ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
ساخت پالایشگاه جدید
برای ساخت پالایشگاه جدید قرار است از امکانات پالایشگاه موجود تبریز استفاده شود که عملا با بهره برداری از پالایشگاه جدید، یک مجموعه ۲۶۰ هزار بشکه ای فرآورش نفت خام در تبریز ایجاد خواهد شد.
بر اساس قیمت های جهانی برای ساخت پالایشگاه ای با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه ای به ۲ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم.همچنین اقداماتی در جهت امکان استفاده از پذیره نویسی ۱.۶ میلیارد دلاری برای سهام پالایشگاه نفت شهریار در حال انجام است.
افزایش ۱۰۸میلیون لیتری تولید روزانه بنزین و ۸۳ میلیون لیتری تولید گازوئیل از دیگر دستاوردهای ساخت این ۷ پالایشگاه جدید نفتی است و پیش بینی می شود که در صورت ساخت و راه اندازی “۷ خواهران نفتی” ایران در جمع یکی از کشورهای بزرگ صادرکننده بنزین و گازوئیل منطقه خاورمیانه و حتی جهان قرار بگیرد.
برای انجام مراحل مختلف طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی این هفت پالایشگاه نفت به حدود ۲۰ تا ۲۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است که تاکنون حدود ۱.۵میلیارد دلار سرمایه و منابع مالی فقط برای ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس نهایی شده است.
با ساخت پالایشگاه جدید زمینه صادرات فرآورده های نفتی همچون بنزین و گازوئیل به کشورهای آسیایی میانه و حوزه قفقاز همچون ارمنستان فراهم می شود.