آمریکا به بزرگ ترین صادرکننده گاز در جهان تبدیل شد

فهرست مطالب

آمریکا-بزرگ-ترین-صادرکننده-گاز

وابسته بودن اروپا به نفت و گاز روسیه

وزرای کشورهای عضو اتحادیه اروپا از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین تاکنون شش دور درباره تحریم‌ فراگیر نفت و گاز روسیه گفت‌وگو کرده‌اند، اما همچنان تحریم نفت و گاز روسیه با هدف ممانعت از تامین مالی ماشین جنگی ولادیمیر پوتین موجب حصول اجماع در میان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا نشده است.

چنان که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده که کشورهای عضو اتحادیه اروپا از آغاز جنگ اوکراین تاکنون ۳۵ میلیارد یورو در قبال واردات انواع حامل‌های انرژی به روسیه پرداخت کرده‌اند. مطابق آمار رسمی، این کشورها در سال ۲۰۲۱ برای تامین ۴۰ درصد گاز و ۲۵ درصد نفت خود به روسیه وابسته بوده‌اند که در این میان وابستگی آلمان، ایتالیا، اتریش و مجارستان به گاز روسیه بیش از ۲۳ عضو دیگر است. البته توافق برای قطع واردات زغال سنگ از روسیه به اتحادیه اروپا حاصل شده و اجرای آن از ماه اوت آینده آغاز خواهد شد ولی ارزش آن قابل مقایسه با نفت و گاز نیست.

البته همزمان با درخواست ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین از اتحادیه اروپا برای ا تحریم‌ نفت روسیه و تعیین ضرب‌ الاجلی برای پایان دادن به واردات گاز از این کشور، هفده عضو اتحادیه اروپا به پیشنهاد کمیسیون اروپا برای ارائه کمک‌‌های فنی به منظور حذف تدریجی اتکای آنها به سوخت‌های فسیلی روسیه پاسخ مثبت داده‌‌اند؛ با این حال هنوز مخالفت‌های جدی با تحریم نفت و گاز روسیه وجود دارد.

آمریکا بزرگ ترین صادر کننده گاز در جهان

اتحادیه اروپا با تداوم جنگ اوکراین و دردسرهای دریافت گاز از روسیه به فکر تامین نیازهای خود به انرژی از طریق واردات گاز مایع افتاده اما آمریکا که از قبل تاسیسات خود را آماده داشت، اکنون به بزرگترین صادرکننده گاز در جهان تبدیل شده است.

مقام های اروپایی می دانند که فصل زمستان برایشان زودتر از زمانی که فکر می‌کنند فرا می‌رسد و آن‌ها باید از هم‌اکنون فکری به حال تامین انرژی خود کنند زیرا روسیه در چند ماه اخیر انتقال گاز از خطوط لوله مختلف به سمت اروپا را کاهش داده است. کشورهای قاره سبز حال گاز طبیعی مایع (ال.ان.جی) را بهترین جایگزین قابل دسترس می‌دانند.

بازار گاز مایع جهان

در بازاری که در آن کشورهای ایالات متحده، قطر و استرالیا به عنوان تامین کننده برتر LNG برترشناخته می‌شوند دو اتفاق مهم رخ داده است: آمریکا به مهمترین صادرکننده گاز مایع تبدیل شده است و اروپا به عنوان مهمترین مقصد محموله‌های این کالا از آسیا پیشی گرفت.

نیمه اول سال ۲۰۲۲ جهان شاهد تبدیل شدن آمریکا به بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی مایع (LNG) بود. این توسعه این هفته توسط اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) هم با استناد به اطلاعات بازار LNG CEDIGAZ مورد تایید قرار گرفت.

مجموع جریان تولید گاز مایع ایالات متحده در این دوره به طور متوسط ​​۱۱.۲ میلیارد فوت مکعب در روز بوده است که به گفته EIA افزایش ۱۲ درصدی را در ۶ ماه گذشته نسبت به سال ۲۰۲۱ نشان می‌دهد. EIA سه عامل کلیدی را در پشت این اتفاق برشمرد: ظرفیت جدید LNG، قیمت بالای گاز در خارج از کشور و افزایش تقاضای جهانی.

اروپا به عنوان منبع اصلی جذب گاز مورد توجه ایالات متحده تقرار گرفت زیرا بسیاری از کشورهای این قاره به دنبال جایگزین بلندمدتی برای عرضه گاز روسیه هستند.

گزارش EIA تصریح دارد که ایالات متحده از اواخر سال ۲۰۲۱ به ظرفیت اسمی خود افزوده است. این افزایش به صورت خاص در تأسیسات جدید و موجود در تگزاس و لوئیزیانا صورت گرفت و ظرفیت LNG ایالات متحده را به طور متوسط ​​به ۱۱.۴ Bcf/D (میلیارد فوت مکعب در روز) افزایش داد و ظرفیت اوج کوتاه مدت را حتی به ۱۳.۹ Bcf/D رساند.

این امر ایالات متحده را از استرالیا و قطر که طبق برآورد EIA حداکثر ظرفیت تولید  LNG آن‌ها به ترتیب ۱۱.۴ و ۱۰.۴ Bcf/D است، جلوتر قرار داد. هشتمین تاسیسات LNG آمریکا که قرار است در سال ۲۰۲۴ راه اندازی شود، ظرفیت اوج تولید روزانه ایالات متحده را به ۱۶.۳ Bcf/D افزایش می‌دهد.

EIA خاطرنشان کرد که در طول ۵ ماه اول سال جاری، ۷۱ درصد از صادرات LNG ایالات متحده، یا ۸.۲ Bcf/D، به بنادر بریتانیا و اتحادیه اروپا ارسال شده است. این رقم نیمی از کل تقاضای مجموع انگلستان و اتحادیه اروپا را نشان می‌دهد.

انگلستان و اتحادیه اروپا واردات گاز را در سال جاری ۶۳ درصد افزایش دادند زیرا به دنبال جایگزینی سهم ۱۴ درصدی روسیه در صورت افزایش تحریم‌ها و کاهش واردات از نورد استریم هستند. انگلستان و اتحادیه اروپا پس از دو کشور  فوق، از ابتدای سال تاکنون ۱۵ درصد از گاز وارداتی خود را در سال تا کنون از قطر و ۱۷ درصد را از آفریقا تامین کرده اند.

ایالات متحده از اواخر سال ۲۰۲۱ به ظرفیت اسمی خود در تولید گاز مایع افزود و توانست با استفاده از نیاز اروپا، به مهمترین صادر کننده این کالا در بازار جهانی تبدیل شود.

آمریکا-بزرگ-ترین-صادرکننده-گاز

شرکت گازپروم

حدود دو هفته قبل شرکت گازپروم به بهانه تعمیرات دوره‌ای برنامه ریزی شده به مدت ۱۰ روز انتقال گاز به اروپا از خط لوله نورداستریم را متوقف کرد.  هنوز چند روزی از راه اندازی خط لوله نگذشت که مسکو اعلام کرد خرابی یکی از توربین های کمپرسور که شرکت زیمنس باید آن را تعمیر می‌کرد موجب شده است تا میزان فشار گاز در لوله حداکثر به ۲۰ درصد برسد و احتمال توقف صادرات زیاد است.

تحلیلگران تاکید دارند نوسانات در جریان انتقال گاز روسیه به سمت اروپا دلایل فنی ندارد و مسکو در مورد مشکلات بزرگنمایی می‌کند. دلیل اصلی سیاسی است و کاخ کرملین می‌خواهد با کم کردن جریان فشار گاز مانع از پر شدن انبارهای ذخیره گاز در نقاط مختلف اروپا شود که به صورت عمده در زیر زمین قرار دارند. تاکنون این ترفند مسکو جواب داده است و گفته می‌شود در شرایط فعلی، این مخازن به اندازه سال‌های قبل گاز ندارند و کشورهای اروپایی قادر به پر کردن آن‌ها نمی‌شوند.

همین هراس‌ها موجب شده است تا از چند روز قبل کمیسیون اروپایی پیشنهاد سهمیه‌بندی گاز و صرفه‌جویی ۱۵ درصدی مصرف تا زمستان آینده را به کشورهای عضو اتحادیه ابلاغ کند.

چهار برابر شدن قیمت گاز اروپا نسبت به اوایل سال ۲۰۲۲ !!!

کشورهای اروپایی با تداوم جنگ اوکراین چنین وضعیتی را پیش بینی می‌کردند به همین دلیل سعی داشتند منابع جایگزینی را پیدا کنند. ساخت خطوط لوله جدید زمان بر و غیرقابل انجام بود به همین دلیل اصلی‌ترین گزینه را خرید گاز مایع طبیعی (LNG) دیدند. از آنجاکه مایع سازی گاز طبیعی موجب می‌شود تا حجم آن ۶۰۰ برابر کاهش یابد و با کشتی از نقاط دوردست منتقل شود، این کالا گزینه مطلوبی برای کوتاه‌مدت بود. با اینحال محدودیت در تاسیسات و ظرفیت تولید گاز مایع جهان و حتی نبود کشتی برای انتقال و کمبود ایستگاه‌های دریافت گاز در اروپا از جمله مشکلات بود.

از طرف دیگر هجوم شرکت‌ها و دولت‌های اروپایی به بازار گاز مایع جهان باعث افزایش شدید قیمت گاز شد زیرا ظرفیت عرضه تغییری نیافت اما تقاضا به شدت بالا رفت.

قیمت گاز اروپا در سال جاری نسبت به ابتدای ۲۰۲۲ حدود چهار برابر شد. به نوشته «راشا تودی» در ابتدای سال یعنی قبل از آغاز جنگ اوکراین، قیمت گاز طبیعی حدود ۶۴۰ دلار در هر هزار متر مکعب یا ۶۰ دلار در هر مگاوات ساعت بود. در اوایل مارس اما قیمت گاز یک رکورد تاریخی را به ثبت رساند و به ۳۹۰۰ دلار رسید اما کاهش یافت.

چند روز قبل، معاملات گازی TTF در هلند برای مدت کوتاهی از ۲۵۰۰ دلار در هر هزار متر مکعب یا ۲۳۵ یورو (۲۳۹ دلار) در هر مگاوات ساعت گذشت.

افزایش واردات LNG از ایالات متحده و قطر

روسیه قبل از شروع جنگ در اوکراین ۴۰ درصد نیاز گازی اتحادیه اروپا را تامین می‌کرد. از ماه مارس ۲۰۲۲ اروپا عزم خود را جزم کرد تا واردات گاز از روسیه را در مدت یک سال به حدود ۱۰ درصد برساند. از زمانی برقراری تحریم‌ها علیه مسکو، دولت‌های اروپایی و از جمله آلمان برای تامین گاز از منابع دیگر تلاش کردند و از یک سو به سمت نروژ و هلند و از طرف دیگر به قطر و ایالات متحده نزدیک شدند.

در این راستا، اروپا با نزدیک شدن زمستان برای مقابله با بحران انرژی سعی می‌کند تا در زیرساخت‌های LNG سرمایه گذاری کند. به نوشته پایگاه خبری تحلیلی «یورواکتیو»، جریان گاز از روسیه طی ماه‌های گذشته به طور پیوسته کاهش یافته است و به ۳۱ درصد از واردات اتحادیه اروپا در آوریل امسال کاهش یافته است که از ۴۵ درصد در مدت مشابه سال گذشته کمتر است. به همین دلیل اتحادیه اروپا قصد دارد تا ماه نوامبر آینده ذخایر گازی خود را به میزان ۸۰ درصد پر کند. بسیاری از کشورها اکنون برای پر کردن این انبارها روی افزایش واردات LNG روی ایالات متحده و قطر حساب می‌کنند.

اما افزایش واردات همچنین مستلزم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های جدید LNG است، زیرا اروپا در حال حرکت برای کربن‌زدایی و کاهش اتکا به سوخت‌های فسیلی است.

«الکس بارنز» در موسسه مطالعات انرژی آکسفورد اعتقاد دارد: هزینه هنگفت این سرمایه‌گذاری در مقابل آسیب‌های کمبود گاز در زمستان ناچیز است. برخی دیگر اما می‌گویند که بحران گاز باید به عنوان نقطه عطفی در نحوه محاسبه هزینه‌های زیرساختی در نظر گرفته شود.
«توماش پروزا» فرستاده ویژه وزارت بازرگانی و صنعت چک معتقد است: زیرساخت‌هایی که امنیت را ایجاد می‌کرد اما ارزش تجاری نداشت، تاکنون ساخته نشد. اکنون باید دگرگون شویم و روی امنیت سرمایه گذاری کنیم.

همین دیدگاه در آلمان هم طنین اندازه شده است. طی ماه‌های گذشته، دولت آلمان میلیاردها دلار را برای خرید پایانه‌های شناور LNG قبل از فصل زمستان هزینه کرده است و قوانین اضطراری را برای سرعت بخشیدن به ایجاد زیرساخت‌های جدید واردات گاز تصویب کرده است. طبق پیش‌بینی آژانس شبکه فدرال، بدون واردات LNG، آلمان به طور حتم در زمستان آینده با کمبود گاز مواجه شود.

آمریکا-بزرگ-ترین-صادرکننده-گاز

اتحادیه اروپا قصد دارد تا ماه نوامبر ذخایر گازی خود را به میزان ۸۰ درصد پر کند به همین دلیل برای پر کردن این انبارها روی افزایش واردات LNG روی ایالات متحده و قطر حساب می‌کند.

شرکت بین المللی کیان پترولیوم بزرگ ترین صادرکننده گاز LPG و نماینده شرکت Kian Group در ترکیه ، به تهیه و تامین تمام محصولات بورس انرژی و بورس کالای ایران برای مصارف مختلف صنایع مبادرت نموده و با فروش محصولات بورس انرژی و بورس کالای ایران در رینگ بین الملل ضمن پاسخگویی به نیازهای مشتریان در بازارهای برون مرزی ، امکان ارائه انواع محصولات پتروشیمی ، فولادی و معدنی را به بازارهای داخلی و خارجی را با قیمت های رقابتی ایجاد کرده است که این نشانه پتانسیل بالای این شرکت در حوزه مقاطع پتروشیمی ، فولادی و معدنی می‌باشد.

از آنجایی که یکپارچگی و هماهنگی در پاسخ به نیازهای متقاضیان داخلی و بین المللی از اصول مهم شرکت کیان پترولیوم در راستای حصول به رضایتمندی متقاضیان می باشد ؛ میتوانید درخواست خرید محصولات مورد نظر خود را از طریق لینک ذیل برای ما ارسال نمایید:

فرم درخواست خرید محصول

برای کسب اطلاعات بیشتر از آخرین و جدیدترین اطلاعیه عرضه ها با کارشناسان فروش ما در داخل ایران و خارج از ایران در ارتباط باشید.

دفتر ایران : ۰۰۹۸۳۵۳۵۲۲۷۵۰۰ – ۰۰۹۸۹۱۲۰۵۲۵۶۵۸

دفتر ترکیه : ۰۰۹۰۵۳۸۷۴۴۵۸۶۹

ایمیل : export@kianpetroleum.com