تاریخ آخرین بروزرسانی: ۶ام آبان ۱۴۰۳
پارافین چیست ؟
پارافین Paraffin ماده ای نفتی است که در بازار به شکل مایع ، جامد یا ژله ای یافت میشود که نوع ژله و جامد آن برای تولید انواع شمع کاربرد دارد و از نوع مایع برای مصارف صنعتی استفاده میشود . پارافین مایع بی رنگ است اما جامد آن رنگی سفید تا شیری دارد .
پارافین را میتوان یک ترکیب هیدروکربنی سیر شده نامید که تمام اتمهای کربن موجود در مولکول آن با پیوندهای سادهای به یکدیگر متصل هستند. همان گونه که ذکر آن رفت، این هیدروکربنها که پارافین نامیده میشوند را با نام آلکان نیز میشناسند.
به طور کل یکی از شاخصههای مهم هیدروکربنهای پارافینی، اتصال اتمهای کربن در آنها توسط پیوندهای ساده با یکدیگر است. در این میان سایر پیوندهای موجود نیز با اتمهای هیدروژن سیر شدهاند.
پارافین جامد، که اغلب حدود ۳ تا ۵ درصد روغن را در دل خود جای داده است، معمولا با رنگ سفید شیری شناخته میشود و همان گونه که به آن اشاره شد از حالت ژلهای برخوردار است. این ماده به طور معمول در دمایی مابین ۵۸ تا ۶۰ درجهی سانتیگراد ذوب میشود و در دمای ۵۰ تا ۵۵ درجهی سانتیگراد نیز منجمد میگردد. در واقع به همین دلیل است که اکثر اوقات این ماده را به صورت جامد دیدهایم.
البته ویژگیهای یاد شده به پارافین جامد اختصاص دارد و پارافین مایع از رنگی سفید و شفاف برخوردار است. این نوع از پارافین در دمای ۱۷۵ درجهی سانتیگراد به جوش میآید و در دمای ۲۶۵ درجهی سانتیگراد نیز تبخیر میشود.
به هر حال دستهبندی پارافین تنها به حالت جامد و مایع محدود نمیشود و انواع و اقسام یا گونههای دیگری را هم در بر میگیرد.
تاریخچه روغن پارافین
روغن پارافین در قرن نوزدهم میلادی توسط دانشمندی آلمانی بنام کارل فون ریچنباخ کشف شد. این اتفاق زمانی افتاد که او تلاش میکرد تا کارایی و تصفیه ترکیبات روغنی صنعت پتروشیمی افزایش پیدا کند . به این دلیل که پارافین بسیار تمیز و مطمئن تر از روغنهای رایج در صنعت شمع سازی می سوخت مورد استفاده قرار گرفت.
در اوایل قرن بیستم میلادی کشف پارافین رونق جدیدی بود برای تولید :
- شمع
- بستهبندی گوشت
- صنایع تولید روغن
پارافین بدلیل دارا بودن خواص قابل توجهی به عنوان عایق الکتریکی دارای کاربردهای فراوانی بوده و در صنایع مختلف از جمله نساجی نیز مورد مصرف قرار میگیرد . این ماده در مقابل بسیاری از اسیدها و قلیاها نیز مقاوم می باشد و پوشش مناسبی برای مخازن صنعتی است .
انواع و اقسام و کاربرد نوع جامد پارافین
پارافین جامد را در حالت کلی میتوان به سه دستهی پارافین خوراکی، پارافین بهداشتی و پارافین صنعتی دستهبندی کرد. در این میان بسیاری از ما در طول زندگی خود با موارد متعددی از هر سه گونهای که به آن اشاره شد رو به رو هستیم. مواردی که گاه حتی شاید خود ما هم ندانیم به عنوان گونهای از پارافین شناخته میشوند.
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که خود یا یکی از نزدیکانتان به بیماری خاصی مبتلا شوید و به دستور پزشک معالج ناگزیر از خوردن دارویی برای سهولت عکسبرداری توسط اشعهی ایکس از اعضای داخلی بدن خود باشید. در واقع داروی مذکور یکی از گونههای خوراکی پارافین به شمار میرود. به طور کل طیف گستردهای از گونههای پارافین خوراکی در صنایع دارویی مورد استفاده قرار میگیرد.
از گونههای مختلف پارافین بهداشتی نیز به شکل عمده در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. لوازمی نظیر پمادها یا کرمهای مختلف که مصرف گستردهای در میان مردام دارند. به عنوان مثال میتوان به برخی از کرمهای نرم کننده اشاره کرد که در ساخت آنها از پارافین استفاده میشود. جالب است بدانید که در دهههای گذشته و در دوران جوانی پدربزرگهای ما از پارافین برای حالت دادن به مو نیز استفاده میشد. در واقع این ماده در آن زمان نقش ژلهای حالت دهندهی موی امروزی را برای جوانان قدیم بازی میکرد.
در صنعت نیز موارد استفاده از پارافین بیش از هر چیز در قالب موادی به نام روانکار تعریف میشود. روانکار به موادی گفته میشود که به منظور کاهش اصطکاک میان سطوح متحرک به کار میرود و حرکت آنها روی یکدیگر را به امری سادهتر و روانتر از حالت عادی تبدیل میکند.
نوع دیگری از پارافین جامد نیز وجود دارد که با نام پارافین جامد گرانول شناخته میشود. این نوع خاص از پارافین به صورت بسیار گستردهای در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. شاید رایجترین و آشناترین مورد استفاده از پارافین جامد گرانول را بتوان در صنعت لاستیک سازی سراغ گرفت.
پارافین جامد بهداشتی
پارافین بهداشتی نیز به شکل عمده در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. لوازمی نظیر پمادها یا کرمهای مختلف که مصرف گستردهای در میان مردام دارند. به عنوان مثال میتوان به برخی از کرمهای نرم کننده اشاره کرد که در ساخت آنها از پارافین استفاده میشود. جالب است بدانید که در دهههای گذشته و در دوران جوانی پدربزرگهای ما از پارافین برای حالت دادن به مو نیز استفاده میشد. در واقع این ماده در آن زمان نقش ژلهای حالت دهندهی موی امروزی را برای جوانان قدیم بازی میکرد.
انواع و اقسام و کاربرد نوع مایع پارافین
حال که به انواع و اقسام و کاربرد پارافین جامد پرداختیم بد نیست به سراغ نوع مایع آن نیز برویم و از این نکته آگاه شویم که انواع و اقسام و کاربرد نوع مایع پارافین چیست و چه مواردی را شامل میشود.
پارافین مایع انواع و اقسام خاصی ندارد و تنها در یک قالب ثابت یعنی همان پارافین مایع شناخته میشود. این نوع خاص از پارافین به طور عمده در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. در صنایعی نظیر لاستیک سازی، کبریت سازی، شمع سازی، باطری سازی و کابل سازی که در هر کدام از آنها این ماده به گونهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر آن از وجود پارافین در صنایع و فعالیتهای دیگری نظیر ساخت سموم مختص به دفع آفات نباتی، ایزولاسیون، تولید رنگ ورزین، تولید چسب، تولید پارچه و کاغذهای صنعتی ضد آب، تولید واکس و پولیش، ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی، صنایع مرتبط با بستهبندی چوب و کاغذ، صنعت ریخته گری، صنایع دفاعی، صنایع سیمان و صنعت نساجی مورد استفاده قرار میگیرد.
به هر حال اگر در طول روز نگاهی به گوشه و کنار خود بیاندازید میتوانید حداقل یک مورد خاص از موارد متعدد مصرف پارافین را مشاهده نمایید. به عنوان مثال در مدادهای شمعی و پاستلهای روغنی، که به منظور کشیدن نقاشی مورد استفاده قرار میگیرند، استفاده از پارافین مشهود است. همچنین از این ماده برای لغزنده کردن چوبهای اسکی و کاهش میزان اصطکاک آنها با برف نیز استفاده میشود. افزون بر آن از پارافین اغلب در قامت جوهر مورد استفاده به عنوان پایه مرکب جامد برای پرینترهای حرارتی نیز مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
اگر نگاه دقیقتری به دور و اطراف خود بیاندازیم خواهیم دید که از پارافین علاوه بر مصارف آرایشی و مواردی نظیر ساخت واکس موبر، وازلین یا کرمهای مرطوب کننده، برای مقاصد کاملا متفاوتی نظیر جلوگیری از وقوع اکسیداسیون در سطوح آهنی و فولادی یا دفع رطوبت و گرد و غبار از سطوح مذکور نیز استفاده میشود. به این ترتیب میتوان شاخههای متعدد و گوناگون صنعتی یا غیر صنعتی که از پارافین در آنها بهره گرفته میشود را بسیار گسترده توصیف کرد.
پارافین مایع بهداشتی
پارافین بهداشتی برای ساخت لوازم آرایشی بهداشتی از جمله کرم های دست و صورت ، نرم کننده پوست ، پاک کننده های آرایشی و تولید دستمال مرطوب مورد مصرف دارد.
مصارف پارافین بهداشتی و درمانی
- تولید کرم ها و لوسیون های بهداشتی و درمانی
- استفاده به عنوان پایه روغنی جهت تولید محصولات آرایشی
- تولید واکس مو
- انجام پارافین تراپی ( پارافین درمانی )
- تولید شربت پارافین برای درمان یبوست در کودکان و نوزادان
پارافین بهداشتی باید دارای استاندارد های خاصی باشد تا در صورت استفاده بر روی پوست بدن ایجاد هیچ گونه حساسیت یا بیماری پوستی نکند. همچنین بسته بندی آن نیز به صورت استاندارد است تا قبل از مصرف با محیط خارج هیچ گونه تماسی نداشته باشد.
پارس شیمی عرضه کننده و فروشنده پارافین بهداشتی با کیفیت تایید شده و خلوص بالا به منظور استفاده برای مصارف بهداشتی و درمانی در صنایع بهداشتی, آرایشی و دارو سازی با قیمت و شرایط مناسب.
کاربرد پارافین در صنایع مختلف
- دافع رطوبت و گرد و غبار
- پوشش کود
- روغن کاری
- صنایع نساجی
- پوشش های براق کننده
- صنعت آبنبات سازی
- افزودنی در آدامس
- روکش تخم مرغ و میوه های تازه
- به عنوان درزگیر در قوطی و کنسرو
- صنایع ریخته گری
- مداد روغنی
- مداد شمعی
- پاستل روغنی
- عامل برای آماده سازی نمونه برای بافت شناسی
- صنایع لاستیک سازی
- باتری سازی
- کابل سازی
- رنگ ورزین
- تولید چسب
- شمع سازی
- تولید پارچه و کاغذهای صنعتی ضد آب
- واکس های صنعتی
- چرم سازی
- مرکب های جامد
- کاغذ کپی
- کبریت سازی
- پایه محصولات روانکاری
- وازلین درمانی
- صنایع بهداشتی آرایشی
- صنایع دارویی