تاریخ بروزرسانی(Update Date): ۲۷ام خرداد ۱۴۰۰
الیاف مصنوعی
به گروهی از الیاف نساجی گفته میشود که توسط روشهای خاص تولیدی و به صورت مصنوعی تولید میشوند و بهطور معمول در طبیعت وجود ندارند ولی ممکن است ریشه طبیعی داشته باشند
الیاف مصنوعی را بر اساس مادهاولیه آنها به دو دستهٔ کلی تقسیم میکنند:
- الف) الیاف مصنوعی بازیافته :
جهت تهیه آنها از پلیمرهای طبیعی مانند سلولز و پروتئین به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. ویسکوز ریون (Viscose Rayon)، کوپر آمونیوم ریون (Cuprinonium Rayon) ، استات سلولز (Cellulose Acetate را میتوان به عنوان الیاف مصنوعی بازیافتی نام برد.
- ب) الیاف مصنوعی سنتتیک :
از منومرهای مناسب برای تهیه پلیمر استفاده شده و پلیمرهای حاصل با ویژگیهای معین برای تهیه الیاف سنتتیک به کار گرفته میشود.
پلیمرهای افزایشی در اثر ترکیب منومرهای ساده با یکدیگر و بدون از دست دادن هیچ مولکولی از خود به دست میآیند. منومرهای به کار رفته حاوی گروههای متیلن و باند دوگانه هستند. رادیکالهای فعال شیمیایی حاصل از کاتالیزورها و یا فتوشیمیایی حاصل از اشعههای مختلف (مانند اشعه گاما) در محیط مناسب به ترکیبات اتیلنی اثر کرده و با تبدیل اتصال دوگانه آنها به اتصال ساده، یعنی فعال کردن منومرها، سبب ترکیب آنها با یکدیگر شده و زنجیره بلند پلیمر بدست میآید.
روش های تهیه پلیمر های افزایشی
پلیمرهای تراکمی به سه روش قابل تهیهاند:
- از ترکیب یک یا چند مولکول مختلف با یکدیگر و حذف یک مولکول ساده به شکل آب، آمونیاک و یا اسید کلرئیدریک . مهمترین آنها شامل پلیآمید، پلیاستر و فنل آلدئید
- از ترکیب یک مولکول بسته با خودش ، در اثر باز شدن اتصال حلقوی آن، بدون حذف مولکول اضافی
- از ترکیب یک یا چند مولکول مختلف با یکدیگر بدون حذف مولکول اضافی
بنابراین پلیمریزاسیون تراکمی عبارتست از پلیمریزاسیونی که در آن فعل و انفعالی مداوم بین دو گروه فعال از منومرهاانجام گرفته و گروه جدیدی به صورت اتصال بین مولکولی ایجاد میگردد که دیگر خاصیت گروههای اولیه را ندارد.